Ksylitol fiński - cukier brzozowy
Ksylitol to cukier pozyskiwany z naturalnych źródeł (drzew, kukurydzy, warzyw i owoców). Jest też wytwarzany w naszym organizmie w procesie trawienia. Wygląda i smakuje podobnie jak biały cukier, lecz jest od niego znacznie zdrowszy.
Ksylitol fiński to naturalny słodzik najwyższej jakości pozyskiwany z drewna drzew liściastych (głównie brzozy).
Przede wszystkim zawiera aż o 40% mniej kalorii (240 kalorii na 100g) i ma aż 14 razy mniejszy indeks glikemiczny niż biały cukier. Dlatego jest polecany osobom z nadwagą i cukrzycą. Dodatkowo, ksylitol odkwasza organizm, przywraca naturalne pH i wzmacnia odporność. Ma właściwości przeciwbakteryjne i grzybobójcze.
Ksylitol możemy stosować podobnie jak biały cukier (do kawy, herbaty, deserów). Nie stosujemy go jedynie do wypieków drożdżowych, gdyż ma działanie grzybobójcze (ciasto nie wyrośnie). Zaczynajmy dawkowanie ostrożnie, gdyż ksylitol w większych ilościach może mieć działanie przeczyszczające.
Uwaga: Organizm człowieka musi się przyzwyczaić do wytwarzania większej ilości enzymu trawiącego, dlatego ksylitol należy wprowadzać do diety stopniowo. Najlepiej zacząć od 1-2 łyżeczki na dobę, regularnie zwiększając dawkę. Po okresie 2-3 tygodni bez obaw można stosować ksylitol identycznie jak cukier.
opakowanie 500g